Tankstations

Ons land telt ruim 9.000 laadpunten voor elektrische voertuigen. Deze palen staan op openbare en particuliere locaties. Je kunt je auto dus door heel Nederland opladen. In de grote steden staan de meeste oplaadpalen.

De laadpalen staan niet op tankstations. Als je je auto wil opladen dien je hiervoor naar een speciale parkeerplek te rijden met een oplaadpaal. Het kan echter nogal lastig zijn om deze te vinden. Op de site van oplaadpalen vind je een overzicht van de laadpunten in ons land. Je kunt ook een app downloaden die alle laadpalen aangeeft.

De kosten

Het opladen van een elektrische auto met stroom is niet gratis. Hiervoor dien je een laadabonnement af te sluiten. Met dit abonnement kan je gebruikmaken van de publieke laadpalen. Je kunt al een laadpas kopen voor 7 euro per maand. De kosten voor het opladen, zijn weer afhankelijk van het tarief dat de laadpaal leverancier hanteert en de hoeveelheid stroom die je auto nodig heeft.

De duur van het opladen

De duur van het opladen, hangt weer af van je accu en hoe snel je auto kan laden. Als je accu erg leeg is dan duurt het opladen natuurlijk langer. Wanneer je deze thuis oplaadt dan kan dit 8 tot 10 uur duren. Als je je auto bij een publiek laadpunt oplaadt dan duurt dit gemiddeld 4 uur. Een snellaadpaal kan je auto al binnen een half uurtje opladen.

De duur van het opladen

Elektrisch opladen is helemaal veilig. Als de beide stekkers zijn aangesloten en de stekker in de laadpaal is vergrendeld, staat de stroom pas op de stekker. Het stopcontact wordt vergrendeld met je laadpas. Als de stekker tijdens het opladen uit je auto wordt getrokken, stopt het hele oplaadproces onmiddellijk. Je kunt weer verder met opladen of de laadkabel uit de paal verwijderen als je de laadpas weer scant.